Tips

Een boek uitgeven in eigen beheer

By 12 januari 2017 december 29th, 2018 No Comments
Het uitgeven van een boek in het internettijdperk is veranderd, voorgoed. Vandaag de dag zijn er meer mogelijkheden dan ooit om je boek succesvol uit te geven. Een boek drukken of uitgeven is tegenwoordig niet meer ingewikkeld. Het is wel slim om de hulp van een expert in te schakelen zoals een tekstschrijver en een ontwerper. Je wilt natuurlijk niet dat je boek in recensies wordt afgekraakt vanwege spelfouten, foutieve zinsopbouw of een slecht ontworpen cover. Ontwerpstudio Karel & Linda helpt sinds 2012 diverse auteurs en uitgevers met het ontwerp en de promotie van hun boeken. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van ontwerpen dat tot nu toe is gerealiseerd.
Boekontwerp
Boekontwerp
Boekontwerp
Boekontwerp
Boekontwerp
Boekontwerp
Boekontwerp
Boekontwerp

Tips voor het uitgeven van je boek

Het schrijven van een boek lijkt een droom, maar er zijn een flink aantal nadelen die beginnende auteurs niet altijd zien. Wat gebeurt er wanneer je boek is uitgebracht? Gaat dan de kassa rinkelen? De weg van schrijftafel naar je doelgroep is niet vanzelfsprekend.

Promoot je boek

Pak iedere kans om promotie te maken voor je boek aan. Benader de plaatselijke boekhandels, kranten en bibliotheken, laat je interviewen door de basisschool in je wijk, ga op zoek naar leesclubs en stel je voor aan Facebook-groepen en bloggers die jouw genre waarderen. Een boek wordt pas een succes als veel mensen het lezen, dus zo veel mogelijk mensen moeten weten van het bestaan van je boekwerk.

Zelf tamtam maken voor je boek is slim en nodig, maar laat anderen daarbij helpen. Vraag een aantal invloedrijke mensen, zoals personen op Twitter met veel volgers, of ze je boek willen promoten. En stuur een persbericht naar alle relevante media. Je moet heel goed weten wanneer jouw bericht relevant is. Het nieuws dat je een boek in eigen beheer hebt uitgegeven is misschien wereldnieuws voor je moeder, maar voor een journalist ben je één van velen. Zorg dus voor een actuele haak. Het is niet zo moeilijk om de juiste timing te vinden, maar ga er gewoon even voor zitten. Is er geen actuele haak? Wees dan eens creatief. En zorg er voor dat je boek ook echt op het bureau van de journalist belandt.

Een professionele uitstraling

Uitgeverijen in eigen beheer zijn er om je boek uit te geven. Niet om je inhoudelijke of schrijftechnische adviezen te geven. Dat is misschien wel het grootste nadeel van een boek uitgeven in eigen beheer. Elke schrijver heeft feedback nodig. Daarom is het slim om zelf een redacteur te regelen. Dit kan door bijvoorbeeld een schrijfcoach in te schakelen, die je tips en richting kan geven.

De voorkant van je boek is uiteindelijk je belangrijkste PR. Hier helpt Ontwerpstudio Karel & Linda je graag mee. En ken je geen goede eindredacteur? Zoek er dan snel één. Zelf werken we graag met Bureau Taalvast, Terburg Tekstproducties en Sara de Kort. Een boek moet minimaal door 17 paar professionele ogen gelezen worden, wil het compleet foutloos zijn. Dus: niet alles zelf willen doen, behalve regisseur zijn. Dat kan je een hoop geld besparen.

Ben je van plan om zelf een boek uit te geven?

Kijk dan eens naar deze gratis gids vol tips van Pumbo, zij helpen auteurs en uitgevers bij het drukken en uitgeven van boeken.

Wij helpen je natuurlijk graag met de opmaak van je omslag en het binnenwerk. Neem hiervoor contact met ons op via studio@karelenlinda.nl of bekijk hier onze overige contactgegevens.

Onze werkwijze voor boeken